Yogapaviljong

Stockholms första yogapaviljong? Balanserandes på klippan, i gränslandet mellan brus och grönska, ligger Vasaparkens yogapaviljong. Med utgångspunkt i ett medborgarförslag finns nu en plats för yoga och mindfulness mitt i stan, öppen för alla.

 • Ort

  • Stockholm, Vasaparken
 • Beställare

  Norrmalms stadsdelsförvaltning
 • Omfattning

  Invigdes våren 2021
 • Ljusdesign

  Nyréns: Nicolas Philip (program) Tyréns: Nora Högberg och Yousef Tavakoli (projektering)
 • Övriga konsulter

  Snickeri Linjon, konstruktör SD Projekt, mark och anläggning BITE, 3D-stöd Fahlander Arkitekter AB
 • Fotograf

  Thomas Zaar
 • Kontaktperson

  Johanna Jarméus

Yogapaviljongen foto: Thomas Zaar

Norrmalms stadsdelsområde är den del av Stockholm som har minst antal kvadratmeter parkyta per invånare. Valet av plats för paviljongen, på en av de höjder som ger den västliga parkdelen dess karaktär, bygger på en tanke om att lyfta fram paviljongen och utnyttja en plats som idag inte har någon tydlig användning, samt spara på parkens gräsytor. Genom att grundlägga paviljongen ovan mark på plintar infästa i berg undviks åverkan i mark vilket gör ingreppet reversibelt.

Yogapaviljongen foto: Thomas Zaar

Den upphöjda placeringen erbjuder utblick mot Sankt Eriksplan och signalerar sin närvaro både nedåt och inåt. Den ligger på så vis i ett gränsland där man kan finna lugn utan att behöva känna sig varken instängd eller utlämnad. Förhoppningen är att det ska gå att skapa en fridfull plats i stadsbruset, med meditativ överblick över omgivningarna.

Yogapaviljongen foto: Thomas Zaar
De vridbara skärmarna bildar transparanta väggar och kan ställas helt efter behov.
Yogapaviljongen foto: Thomas Zaar
Rejäla dimensioner, urhakningar och knutar gör paviljongen mer eller mindre självlåsande, utan att skruvar och beslag behövs.
Yogapaviljongen foto: Thomas Zaar
Yogapaviljongen foto: Thomas Zaar
Yogapaviljongen foto: Thomas Zaar
Yogapaviljongen foto: Thomas Zaar

Yogapaviljongen nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2022 och kom på en hedrande andraplats. Juryns kommentar:

Ett nytt bidrag i parken i form av en installation och ett rum som erbjuder både rörelse, ro och eftertanke. Paviljongen är byggd helt i trä, spännande placerad på en kulle i Vasaparken och den sträcker ut sig över en kant. När mörkret infaller bjuder den perforerade fasaden på ett skimrande ljusspel, som en lykta i parken.

Här kan du läsa Skogsindustriernas artikel om yogapaviljongen samt titta på den fina filmen där vår kollega Johanna Jarméus berättar om arbetat med paviljongen.

Tidningen Mitt i Vasastan har publicerat en artikel om den nya yogapaviljongen.

Läs gärna Sverige Radios intervju med Frida Starvid som kom med medborgarförslaget.