Tomtebo gård

När TV-serien Svenska hjärtan hade premiär på 1980-talet, blev det en omedelbar succé. Serien speglade livet i en radhuslänga – gemenskapen i kvarteret, relationer, drömmar, vänskap och spirande kärlek. Att dela vardagsfunderingar med sina grannar och inspireras till nya intressen och oväntade vägar i livet. Hjärtat var symbolen för Umeås kulturhuvudstadsår 2014. I sin ansökan var Umeå först med att lyfta fram idén om medskapande – kulturen skapar vi tillsammans. Likadant är det med boendet. Det är människorna som gör grannskapet. Men det är den byggda miljön som skapar förutsättningarna för gemenskap och delaktighet. Arkitekturen och bostadsgården sätter ramarna för hur vi rör oss, vilka platser vi använder och hur vi möter varandra.

 • Ort

  • Umeå, Tomtebo
 • Beställare

  Bonava
 • Visualisering

  Mats Holmberg
 • Kontaktperson

  Lowa Sundh

Tomtebo gård, Umeå. Arkitekt: Nyréns
Tomtebo gård, illustration

En viktig pusselbit

Bonava har idag fyra kvarter på Tomtebo gård. Kvarteren är riktade mot familjer, barn och unga vuxna. Med de nya kvarteren kompletterar vi med boende anpassat även för en äldre målgrupp, vilket blir en viktig pusselbit i ett levande grannskap för alla generationer.

Njut av frihet och gemenskap

Umeå kommuns satsning på Tomtebo gård ger möjlighet att bo i en levande stadsdel med tryggheten i kvarteret och naturen runt knuten. Kvarteren Kryddgården och Fruktträdet formas för dig som har mer fritid. Kanske har barnen lämnat boet? Tiden är oändlig – men livet är kort! Det är dags för en knuff i ny riktning. Ett boende som inspirerar dig att utveckla dina intressen och finna en ny gemenskap i vardagen. Ett boende där du kan leva nära dina barn och barnbarn och där du har allt du behöver på gångavstånd?

Släpp loss kreativiteten

På Tomtebo gård bjuder vi in de boende att bli medskapare i sin livsmiljö. Här finns utrymme för kreativitet, idéer och önskemål. De boende kan vara med och forma sin livsmiljö – göra avtryck och skapa uttryck. Vill du bygga ett hönshus? Har du en biodling? Behövs utrymme för att valla skidor och bygga en lådbil med barnbarnet? Vill du odla, snickra eller dreja? Har du drömt om en vävstol eller en trädgårdsdamm? I medskapandet finns en stor kraft – det skapar engagemang, lust och tillhörighet.

Bjud in kärleken

På Tomtebo gård skapar vi ett socialt kvarter med personlighet och värme. Med grund i ny forskning utformas hus och gårdar så att de boende får anledning att mötas i vardagen – spontant och planerat. Det blir kvarter som främjar samhörighet och motverkar ofrivillig ensamhet, där det blir självklart att hjälpas åt, där de boende lär känna varandra och kan bygga långsamma och långsiktiga relationer. Kanske finner du en ny vänskap – eller kärleken sent i livet?