">In english

Linköpings bibliotek

Linköpings bibliotek innehåller förutom stadsbibliotek, även stadsarkiv samt kommunens informationskontor. Biblioteket är uppfört ur resterna av det gamla biblioteket som brann ner 1996. Byggnaden samspelar med slottet, domkyrkan och Slottsparken och skapar en entréplats mot Östgötagatan.
 

Läs mer

Biblioteket har en enkel uppbyggnad med två huvudelement i form av de låga längorna mot Hunnebergsgatan och den stora bokhallen mot entréplatsen och parken. Biblioteket är uppbyggt av slitstarka och vackra naturmaterial och byggnaden släpper in rikligt med dagsljus.

För bibliotekets inredning specialritade vi alla diskar, bokhyllor, ställ och förvaringsmöbler samt tog fram en ny hyll- och bordsbelysning. Två stora armaturer håller ihop inredningen – en 72 meter lång armatur som leder in i bokhallen och en stor rund armatur som dels binder ihop rummet för tidningsläsning på hyllan, dels fungerar som lykta mot entrén om kvällarna. Formgivaren Gunilla Allard ritade nya stolar och fåtöljer till biblioteket.

Landskapsprojektet består av ett nytt entrétorg samt delar av Kungsträdgården som har sina rötter i tidig medeltid. Biblioteksplatsen med sin övergripande triangulära form följs upp i beläggningen av specialgjutna betongplattor och placeringen av askträd, belysning med mera. Mot parken finns en parterr av bokstäver i klippt bok.

Fakta
Byggherre
Stifts- och landsbiblioteket i Linköping
Ansvarig arkitekt
Johan Nyrén
Ansvarig landskapsarkitekt
Bengt Isling
Ansvarig inredningsarkitekt
Karin Nyrén
Medarbetare
Pontus Pyk (handläggare), Olle Ahlborg, Lars Rosell, Susanna Julin, Minna Tammisto, Nina Rydén, Karin Broms, Matti Klenell, Anders Pyk.
Fotograf
Åke E:son Lindman (två översta samt nedre vänstra), Mathias Nero (nedre högra)
År
2000
Kontaktperson