Gläntan

I grönskan vid Nacka kyrka har vi skapat en vandring genom parken och plats för rofyllda ceremonier utomhus som tar avstamp i naturen och sinnena. Nyréns har i samarbete med Nacka församling utformat en meditationsträdgård och utvecklat utomhuskyrkan Gläntan som ger tillgång till den vackra naturen vid den gamla kyrkoherdens villa.

 • Ort

  • Nacka
 • Beställare

  Nacka församling
 • Status

  Färdigställt 2022
 • Fotograf

  Anders Bobert
 • Konstruktör

  Kåver & Mellin
 • Kontaktperson

  Sofia Kanje
Dopfunt i trä, Meditationsträdgård Gläntan Nacka Kyrka. Foto Anders Bobert, arkitekt Nyréns Arkitektkontor
Gläntan meditationsträdgård. Arkitekt Nyréns Arkitektkontor, foto Anders Bobert
Invigning av Gläntan meditationsträdgård, foto Anders Bobert, arkitekt Nyréns Arkitektkontor

Till Gläntan har vi specialdesignat bänkar, altare och dopfunt i trä. Sofia Kanje, arkitekt på Nyréns, var med och invigningstalade tillsammans med kyrkoherde Carl Dahlbäck i juli 2022.

Gläntan meditationsträdgård, foto Anders Bobert, arkitekt Nyréns Arkitektkontor

Vi förstärkt känslan av den naturliga och omslutande gläntan med sittplatser placerade i en ring där träden runtom formar platsen.

Invigning av Gläntan meditationsträdgård, foto Anders Bobert, arkitekt Nyréns Arkitektkontor

Bänkarna är egendesignade speciellt för Nacka församling och konstruerade av Kåver & Mellin. Materialen trä och organowood grånar naturligt med tiden. Bänkarna svävar över marken och ljuset silar genom trädstrukturen.

Diagram koncept Meditationsträdgård Gläntan Nacka kyrka. Arkitekt Nyréns Arkitektkontor

Träden runt gläntan formar platsen. Vi har förstärkt känslan av den naturliga och omslutande gläntan med sittplatser placerade i en ring. Männi­skan tittar inåt men också utåt i naturen. Jorden bär besökaren.

Gläntan meditationsträdgård, foto Anders Bobert, arkitekt Nyréns Arkitektkontor

Längs vandringen har vi format och gestaltat vilopunkter som ger möjlighet till stillhet och reflektion. Stigarna som vi har skapat följer naturen och saxas fram mellan träden.

Gläntan meditationsträdgård, foto Anders Bobert

Meditationsträdgården är utformad som en upplevelse för alla sinnen. Vid vandringen finns diktstenar som man kan läsa och reflektera, samtidigt som man lyssnar på sina steg som knastrar när man går.

Medborgardialog

I februari 2022 genomförde vi en medborgardialog med församlingens medarbetare och barn från kyrkokören. Dialogen syftade till att samla in tankar och åsikter om projektet och förutom samtal genomfördes mindre workshops. Bland annat fick barnen sätta ut glada smileys vid platser som de tyckte extra mycket om och sedan förklara varför. Tankarna och idéerna har vävts in i utformningen, bland annat fick stigarna en ny dragning och inspiration i valet av blommor och bärbuskar som har planterats.

Workshop med Barn, Gläntan Nacka kyrka. Arkitekt Nyréns Arkitektkontor
Foto: Nyréns Arkitektkontor