Ersta nya sjukhus

I ett känsligt och trångt läge mellan Fjällgatan och Folkungagatan i Stockholm har Nyréns i samarbete med det norska arkitektkontoret Ratio ritat ett nytt specialistsjukhus. Uppdraget är ett resultat av ett vunnet parallellt uppdrag. Nyréns team fick då i uppgift att lösa in hela sjukhusets program på tomten men samtidigt behålla det kulturhistoriskt värdefulla Sjuksköterskehemmet från 1930-talet som ligger utmed Folkungagatan.  

  • Kompetens

    • Arkitektur
    • Inredningsarkitektur
    • Kulturmiljö
    • Landskapsarkitektur
  • Arbetsgrupp Nyréns

  • Arbetsgrupp Ratio

    • Arvid Ottar
    • Michael Geyer
    • Evdokia Karamizia
  • Ort

    • Stockholm, Ersta
  • Beställare

    Stiftelsen Ersta Diakoni
  • Kontaktperson

    Carola Magnusson Boman

Vi har utgått från befintlig topografi och bebyggelsestruktur för att hitta en lösning som anpassas väl in i stadsbilden. Ett ramverk håller ihop gestaltningen och bildar en relief som ger fasaden liv. Tillsammans med greppet att bearbeta volymerna skapas en tydlig egen identitet gentemot omkringliggande bebyggelse, men samtidigt en form och karaktär som passar i sitt sammanhang. Byggnaden har fått en öppen och välkomnande entré mot Folkungagatan med ett nytt entrétorg. I bottenvåningen finns handel, café, gym och rörelsesalar, andaktsrum, och en välkomnande reception i mitten av den samlande entréhallen.

Den nya entréhallen i glas fungerar som en länk mellan den bevarade byggnaden och den nya. Den större volymen med sina åtta våningar är tillbakadragen, varmed byggnadshöjden längs Folkungatan kan hållas lägre. Tillsammans med den befintliga byggnaden formas en innergård som ger en trivsam miljö samtidigt som ljus lokalarea utvinnas på ett effektivt sätt.

Nyréns uppdrag omfattade förutom vinst i parallellt uppdrag även underlag till detaljplan, programhandlingar, rumsfunktionsprogram och bygglov.