Artipelag

Konsthallen Artipelag på Hålludden utanför Stockholm är uppförd på initiativ av Björn Jakobson, grundare och ägare till det välkända företaget BabyBjörn. Hans kärlek till skärgården i kombination med ett stort konstintresse födde idén om en konsthall vid vattnet där upplevelsen av natur, arkitektur och konst kan smälta samman. Vi fick uppdraget att hjälpa Björn Jakobson att förverkliga sin dröm.

  • Kompetens

    • Arkitektur
    • Landskapsarkitektur
  • Ort

    • Stockholm, Värmdö
  • Beställare

    Artipelag AB
  • Omfattning

    BTA 9000 m2
  • Status

    Uppfört 2012
  • Bild

    Fotografer: Åke E:son Lindman och Charlie Bennet.
  • Kontaktperson

    Bengt Isling
Utställningslokal i konsthallen Artipelag. Vita väggar, stora fönster.
Foto: Åke E:son Lindman
Interiör från konsthallen Artipalag på Värmdö. Trappan från entréhallen upp till restaurangen.
Foto: Åke E:son Lindman

Själva platsen för konsthallen är vald med stor omsorg. Hålludden är en mycket naturskön och obebyggd del av Värmdölandet vid Baggensfjärden strax utanför Stockholm och har allt som kännetecknar den svenska skärgården som frisk luft, glittrande vatten, kala berghällar och ett rikt växt-och djurliv.

Konsthallen har fasader i tjärat trä och tak belagda med mossa och sedum. Det naturnära och grova materialen kontrasteras mot smärta glaspartier och moderna tekniklösningar. Byggnaden ska kunna växa efter behov där den första etappen om 9000 m2 är väl anpassad till terrängen och det unika läget i naturen. Anläggningen innehåller förutom konsthall en artbox, två restauranger och kafe. Den slutna artboxen för konserter, events, tv-inspelningar m.m. är central i konceptet med sina många funktioner och gör anläggningen användbar året runt. I senare etapper kommer hotell, gästhamn och personalbostäder.

Artipelag sammanfattar det platsanpassade i Johan Nyréns arkitektur och blev hans sista verk. Vi såg på nära håll hur han direkt hittade tonen och kunde övertyga beställaren Björn Jakobson om upplägget. Redan i den första analysskissen ser man hur han driver naturanpassningen långt med det stora programmet. Byggnaden vrider sig kring bergknallarna, följer topografin och tar vara på alla vackra utsiktsmöjligheter. Detta följer han sedan upp in i detaljer och material i hela anläggningen.

Nyréns har gestaltat såväl byggnad som landskap. Förutom att ströva fritt längs någon av naturstigarna kan man promenera på en lång sträcka med breda träspänger som leder från huvudbyggnaden ner till vattnet, bryggorna och den planerade småbåtshamnen. Det innebär att även rörelsehindrade eller barnvagnsburna kan få uppleva den orörda naturen på ett ovanligt omsorgsfullt sätt.

Strandpromenaden i trä längs vattnet vid konsthallen Artipelag på Värmdö.
Foto: Charlie Bennet

Artipelag sammanfattar det platsanpassade i Johan Nyréns arkitektur och blev hans sista verk. Vi såg på nära håll hur han direkt hittade tonen och kunde övertyga beställaren Björn Jakobson om upplägget. Redan i den första analysskissen ser man hur han driver naturanpassningen långt med det stora programmet. Byggnaden vrider sig kring bergknallarna, följer topografin och tar vara på alla vackra utsiktsmöjligheter. Detta följer han sedan upp in i detaljer och material i hela anläggningen.

Det dramatiska rummet i nordväst sammanfattar något av byggnadens idé. En liten sprickdal uppdagades när berget täcktes av för sprängning. Istället för en plansprängd krypgrund utökades programmet. Golvet i rummet består av outsprängt berg med ett glasparti i fasaden riktat ner mot fjärden som glittrar mellan granstammarna.

Artipelag har uppmärksammats i många sammanhang, här följer ett axplock:

Stora Turismpriset 2017
Green Roof Award 2012
Värmdö Kommuns Skönhetsråds pris 2013
Nominerat till WAF Awards (World Architecture Festival) 2013
Publicerat i tidskriften Arkitektur nr 5/2012

Från entréhallen på konsthallen Artipelag på Värmdö möts man av stora fönster som fångar den vackra tallskogen på utsidan.
Foto: Charlie Bennet