2020-05-19

Nyréns ritar Gävles nya mötesplats

Nu är det klart att vi på Nyréns får det prestigefulla uppdraget att rita Gävles nya kultur- och bildningscentrum. Den nya mötesplatsen kommer att innehålla bland annat stadsbibliotek, konsthall, café och ytor för lek och studier. Byggnaden ska samspela med både den lägre bebyggelsen i Gamla Gefle och mot det öppna offentliga stadsrummet vid Slottstorget. 

– Vi på Nyréns är mycket stolta och glada över att få rita Gävles nya kultur- och bildningscentrum. Uppdraget är just den typ av projekt som vi har stor erfarenhet av. Den nya byggnaden ska ta emot stora flöden av människor och bli en attraktiv mötesplats i staden över tid. Begrepp som flexibilitet, transparens, tillgänglighet och synlighet är nyckelord för planeringen av morgondagens kultur- och bildningscentrum i Gävle, säger Ulrika Bergström, VD för Nyréns Arkitektkontor.

I Gavlefastigheters upphandling deltog 28 anbudsgivare. Bygget ska starta under 2021 och redan 2023 ska Gävles nya mötesplats vara klar.

– Det här är en särskilt viktig byggnad för Gävle. Kultur- och bildningscentret kommer att bli ett riktigt spännande arkitektoniskt landmärke som ska locka många till besök. Det extraordinära läget, den rika omgivningen och byggnadens funktioner är av stort allmänt intresse och ska gestaltas för att bli tillgänglig för alla, säger Gävle kommuns stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman, som varit delaktig i processen.

– Gävle har i nuläget ett stadsbibliotek som är dimensionerat för bara hälften av kommunens invånare. Det nya kultur- och bildningscentret är en viktig satsning för ung som gammal i vår stad och ska erbjuda ett innehåll för alla, säger kommunalråd Jörgen Edsvik (S), ordförande för den politiska referensgruppen.

Har du frågor? Kontakta gärna Johan Forsman Sachs.

Se vårt inlägg om detta på Instagram!

Tillbaka till nyheter