2020-03-16

Linköpings stadsbibliotek 20 år!

Idag den 16 mars är det 20 år sedan det nya stadsbiblioteket i Linköping invigdes med pompa och ståt. I september 1996 förstördes delar av det gamla biblioteket i en omfattande brand där huvudbyggnaden brann ner till grunden och en ovärderlig samling av böcker, skrifter och konstverk försvann i lågorna. Politikerna beslutade snabbt att ett nytt bibliotek skulle byggas och utlyste en arkitekttävling som vanns av Nyréns förslag ”Vända sida”. Namnet kom sig av att arkitekterna placerade entrén ut mot Östgötagatan istället för in mot stadens centrum. Såväl arkitekter som landskapsarkitekter och inredningsarkitekter från Nyréns deltog i uppdraget som vi än idag är väldigt stolta över.

I en nyligen publicerad krönika i Östgöta Correspondenten lyfts biblioteket fram som en av stadens finaste byggnader och ett av det bästa arkitektbeslut som de styrande tagit på flera hundra år. Landskapsprojektet har också uppmärksammats för bl a den fina bokstavsträdgården i klippt bok.
 
På invigningen, 16 mars 2000, intervjuades ansvarig arkitekt Johan Nyrén i Corren: 
 
– ”Jag tror det beror på att huset, trots att det är så väldigt stort, har en viss mänsklighet. Det är naturmaterialen, dagsljuset, och huset är lättfattligt med den stora bokhallen. Det stora engagemanget jag upplevt i Linköping slår allt annat jag varit med om som arkitekt”.

Här finns mer information om vårt arbete med biblioteket i Linköping. 

Foto: Åke E:son Lindman.

Tillbaka till nyheter