">In english

Kafé- och konferens, Uppsala slott

Uppsala konstmuseum

Uppdraget Uppsala slott, slottsarkitekt, är ett långsiktigt åtagande där underhåll och projektering i olika format genomförs löpande. Slottsarkitekten, arkitekt Tomas Lewan, är generalkonsult för en grupp med stor kompetensbredd vad gäller både utformning, teknik och exempelvis antikvariska frågor. Kafévåningen som är en del av Uppsala konstmuseum projekterades med början år 2014 och invigdes ett år senare.

Läs mer

Kafévåningen är en inbjudande del av Uppsala konstmuseum. Man kommer till kaféet antingen via trappa/hiss från huvudentrén mot slottets borggård, alternativt besöker man uteserveringen och kommer då via parken söder om slottet. Lokalen är en serie praktfulla salar i slottets äldre delar som är uppförda under 1500-talet. Under de vitkalkade valven med ett påkostat stengolv från 1970-talets slottsrenovering har Nyréns projekterat kafékök, förråd och kontor för verksamheten, ny tillgänglig wc för allmänheten och allmänna förbättringar av inte minst Vasasalen som är kafé- och festvåningens större samlingssal. Även lokalens tekniska försörjning och uppvärmning utvecklades i samband med projektet.

Konstmuseet deltog aktivt i processen – inte minst vad gäller val av nya möbler för både kafélokal och uteservering. Lokalen är ett viktigt ansikte utåt för museet och har delvis roll av utställningslokal genom sina generösa väggytor och rumsmått.

Tilläggen: kafédisk, några förrådsrum och entresoleringar med kontor och förråd, inordnar sig i slottets grammatik och grå/vita kulörskala med accenter av mässing och svartoxiderat järn. Möbleringen tillför en mjukare kulörskala och materialitet i särskilt valet av stolar av bok med sits av naturfärgat läder.  

Ett slott blir aldrig färdigt och kafélokalen befinner sig i fortsatt utveckling. Både vinter och sommarsäsong har många Uppsalabor hittat hit. Kaféverksamheten ökar museets attraktivitet för ett flertal kategorier besökare.

Läs även om Konstmuseets och Uppsala slotts uteservering här

Läs även om inredningsuppdraget för Kafé Slottet, Uppsala slott här

Projekttyp
Fakta
Team
Tomas Lewan, Katarina Marteleur, Jenny Arensberg, Johan Karlström
Foto
Åke E:son Lindman
År
2015