">In english

Åkerbyvägen, Täby

Vård- och omsorgsboende

På Åkerbyvägen i nära anslutning till Täby centrum har vi varit med och skapat ett vård- och omsorgsboende med tonvikt på demenshandikapp. I huset finns 72 lägenheter, generösa balkonger, läkemedelsrum, sköterskeexpeditioner och personallokaler fördelade på fyra våningsplan.

Vårt uppdrag har varit koncept och inredningsprojektering. Utgångspunkten har varit kvalité och omsorg. Vi har utformat ett hemtrevligt och funktionellt boende.

Läs mer

För att underlätta orienterbarheten och förståelsen av lokalerna har vi medvetet använt färgsättning på möbler och textilier. Möblerna har i största möjliga mån en och samma kulör, för att vara lätta att uppfatta, förstå och benämna. Av samma anledning är det också kontrast mellan t.ex. stolar, soffor, golv och mattor. Borden och bokhyllorna är i björk för att inte smälta ihop med ekgolvet.

Det finns flera typer av sittmöbler för att tillgodose olika önskemål och behov. Belysning, väggtextil, kuddar, gardiner och mattor har använts för att skapa en ombonad och välbekant miljö. För att definiera de fyra avdelningarna skiljer sig färgsättningen på de olika planen.

Hänsyn har tagits till många aspekter i miljön för att förbättra ergonomin för personalen och bekvämligheten för pensionärerna.

Projekttyp
Fakta
Team
Eva Nyberg, Kristina Jentzen
Foto
Mathias Nero
År
2008
Kontaktperson