">In english

NYHETER

Nominering till Sveriges Arkitekters Planpris!

2016-11-10

 

I år har vi chans att få Sveriges Arkitekters Planpris för bästa planarbete för arbetet med Bevarande- och utvecklingsplan för innerstaden i Karlshamn. Karlshamn är ett av de fem projekt som är nominerade.

”- En av de nominerade är en bevarandeplan som visar på hur kommunen, istället för att ondgöra sig över sina riksintressen, har sett möjligheter” säger Bengt Andrén, juryns ordförande.

”- Vi tycker det är jätteroligt. Ni har gjort ett bra jobb som vi har stor nytta av i vårt dagliga arbete” säger Jeanette Conradsson, Planarkitekt i Karlshamn.

Ut juryns beskrivning: Karlshamns innerstad är riksintresse för kulturmiljö. I mötet mellan barockens strikta rutnätsplan och platsens varierade topografi har en bebyggelse med stark rumslig identitet växt fram sedan planen antogs 1666. För att förenkla bygglovgivning och uppmuntra till kompletteringar som är förenliga med riksintresset har kommunen låtit göra en Bevarande- och utvecklingsplan för innerstaden i ett tematiskt tillägg till översiktsplanen. Den omfattar en inventering och en värdering av arkitektonisk kvalitet och utvecklingspotential i samtliga kvarter och byggnader i innerstaden.

Planering: Karlshamns kommun, stadsmiljöavdelningen: Arkitekterna SAR/MSA Emina Kovacic, Jonas Ronsby, Planeringsarkitekt MSA Jeanette Conradsson (ansvariga), Kerstin Olsson, arkitekt MSA Adam Laurin.
Nyréns Arkitektkontor (konsult): Anna Birath (bebyggelseantikvarie), arkitekter SAR/MSA Ola Nilsson, SAR/MSA Susanna Juhlin Glembrandt, planeringsarkitekt och FPR/MSA Mats Jakobsson.

Läs mer om nomineringarna här: Nominerade till Planpriset
Läs artikeln om nomineringen i Sydöstran: Prestigefullt pris kan bli Karlshamns

Vem som får priset avslöjas den 29 november på Arkitekturgalan på Cirkus.

Arkiv

2016
2015
2014
2013
2012