">In english

NYHETER

Vallentuna Kulturhus fick Nybyggnadspriset 2013

2014-03-27

Stockholms läns hembygdsförbund delar varje år ut byggnadspriser för ny bebyggelse som är väl anpassad till ursprunglig miljö. Nybyggnadspriset för 2013 går till Vallentuna Kulturhus och Bibliotek ritat av Nyréns Arkitektkontor med motiveringen att Vallentunas lite spretiga centrum fått en samlande nybyggnad där kulturen sätts i fokus.

För formgivningen svarar arkitekt Lars Gauffin tillsammans med landskapsarkitekten Pia Englund och inredningsarkitekten Eva Nyberg. I motiveringen framhåller juryn att huset genom ett tydligt helhetsgrepp visar upp sig mot omvärlden och bjuder in till besök. Det innehåller goda utrymmen för kommunens lokalhistoriska samlingar, teaterscener, utställningslokaler och samlingslokaler som kan användas av såväl kommunen som föreningslivet.

Priset sponsras av Länsförsäkringar i Stockholm och utgörs av en plakett att fästa på byggnaden. Byggnadens ägare, arkitekt och entreprenörer tilldelas diplom. Prisutdelning med guidad rundtur i hus och trädgård gick av stapeln lördagen den 22 mars. Under prisutdelningen berättade kultur- och fritidschefen Pernilla Järveroth att utlåningen av böcker har ökat med 20 % sedan flytten till det nya biblioteket!

Arkiv

2016
2015
2014
2013
2012