">In english

NYHETER

Välkommen till invigningen av Lina Nordenströms konstnärliga gestaltning på Moa Martinsons Torg

2012-05-16

Torsdag 24 maj kl. 10.30

Plats: Moa Martinsons Torg. Närmaste tunnelbanestation är Stadshagen.

Invigning av finansborgarråd Sten Nordin (M). Konstnären Lina Nordenström och landskapsarkitekten Bengt Isling berättar om konsten och sitt samarbete. Stockholm konsts chef Mårten Castenfors är också på plats.
________________________________________________________

Konstnären Lina Nordenström inspireras av ord och böcker. Hennes verk, ett collage av Moa Martinsons texter där författarens karaktäristiska drag framkommer, har blästrats i torgets granitbeläggning. Stenarna har sedan lagts i ett speciellt mönster för att locka besökaren vidare ut på torget. Verkets andra del består av skulpturer av bokstäverna i Moa Martinsons namn som är utplacerade på torget.

Blytyper som tidigare användes vid boktryck har fungerat som förlagor för bokstavsskulpturerna och typsnittet är Berling antikva, det första svenska typsnittet. Genom att spegla det grafiska hantverket blir Lina Nordenströms konstnärliga gestaltning en del av litteraturhistorien.

Torget ligger i ett stadsutvecklingsområde och är en av flera platser med författarnamn. Moa Martinson samsas här med Hjalmar Söderberg, Pär Lagerkvist, Harry Martinson och flera andra.

Lina Nordenström är född 1963, bosatt i Stockholm och utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har haft flera separatutställningar i Sverige och har även deltagit i samlingsutställningar i till exempel Kina, Brasilien och USA. Hennes verk kan man bland annat se på Moderna Museet, British Museum, Nationalgalleriet i Warzawa och i Sveriges riksdag.

Verkstitel: Från bok till sten
Material/Teknik: Aluminium och blästrad granit
Beställare: Exploateringskontoret
Projektledare: Dan Wirén/Stockholm konst
Landskapsarkitekt: Bengt Isling, Nyréns Arkitektkontor

 

Arkiv

2016
2015
2014
2013
2012