">In english

Västerortskyrkan

"If you are going to see beautiful churches in Europe, there are three you should not miss: Basilica of St. Peter in Rome, Notre Dame in Paris and Västerort Church in Vällingby." Le Corbusier to architect students during a lecture tour in Stockholm, 1958.

Läs mer

Västerortskyrkan invigdes den första advent 1956 som första kyrka i Vällingby. Det var ett antal familjer från Blackeberg som bildade en ny missionsförsamling, sökte bygglov och tog lån för att bygga både kyrka och bostadshus. Kyrkan ritades av arkitekten Carl Nyrén och Bertil Engstrand.

Kyrkan med församlingslokaler är ihopbyggd med ett bostadshus i elva våningar och kyrksalen ligger som en sluten och assymetrisk volym utanför bostadshuset. Den är utvändigt putsad och har koppartak. Interiören är stram med dramatiskt lutande väggar i brädgjuten betong och ljusinsläpp ifrån det höga pulpettaket. Inredningen har formgivits av konstnären Fritz Sjöström.

När den världsberömde arkitekten Le Corbusier besökte Västerortskyrkan 1958 blev han väldigt förtjust i den. Han skall ha sagt att om det finns tre kyrkor i Europa som är värda att se så är det Peterskyrkan i Rom, Notre Dame i Paris och Västerortskyrkan i Vällingby.

Läs mer här: västerortskyrkan.se

Projekttyp
Kompetens
År
1957