">In english

Artipelag

Stockholm

Konsthallen Artipelag på Hålludden utanför Stockholm är uppförd på initiativ av Björn Jakobson, grundare och ägare till det välkända företaget BabyBjörn. Hans kärlek till skärgården i kombination med ett stort konstintresse födde idén om en konsthall vid vattnet där upplevelsen av natur, arkitektur och konst kan smälta samman. Vi fick uppdraget att hjälpa Björn Jakobson att förverkliga sin dröm.


 

Läs mer

Själva platsen för konsthallen är vald med stor omsorg. Hålludden är en mycket naturskön och obebyggd del av Värmdölandet vid Baggensfjärden strax utanför Stockholm och har allt som kännetecknar den svenska skärgården som frisk luft, glittrande vatten, kala berghällar och ett rikt växt-och djurliv.


Konsthallen har fasader i tjärat trä och tak belagda med mossa och sedum. Det naturnära och grova materialen kontrasteras mot smärta glaspartier och moderna tekniklösningar. Byggnaden ska kunna växa efter behov där den första etappen om 9000 m2 är väl anpassad till terrängen och det unika läget i naturen. Anläggningen innehåller förutom konsthall en artbox, två restauranger och kafe. Den slutna artboxen för konserter, events, tv-inspelningar m.m. är central i konceptet med sina många funktioner och gör anläggningen användbar året runt. I senare etapper kommer hotell, gästhamn och personalbostäder.
 

Nyréns har gestaltat såväl byggnad som landskap. Förutom att ströva fritt längs någon av naturstigarna kan man promenera på en lång sträcka med breda träspänger som leder från huvudbyggnaden ner till vattnet, bryggorna och den planerade småbåtshamnen. Det innebär att även rörelsehindrade eller barnvagnsburna kan få uppleva den orörda naturen på ett ovanligt omsorgsfullt sätt.

Artipelag sammanfattar det platsanpassade i Johan Nyréns arkitektur och blev hans sista verk. Vi såg på nära håll hur han direkt hittade tonen och kunde övertyga beställaren Björn Jakobson om upplägget. Redan i den första analysskissen ser man hur han driver naturanpassningen långt med det stora
programmet. Byggnaden vrider sig kring bergknallarna, följer topografin och tar vara på alla vackra utsiktsmöjligheter. Detta följer han sedan upp in i detaljer och material i hela anläggningen.

Det dramatiska rummet i nordväst sammanfattar något av byggnadens idé. En liten sprickdal uppdagades när berget täcktes av för sprängning. Istället för en plansprängd krypgrund utökades programmet. Golvet i rummet består av outsprängt berg med ett glasparti i fasaden riktat ner mot fjärden som glittrar mellan granstammarna.

 

Artipelag har uppmärksammats i många sammanhang, här följer ett axplock:

Green Roof Award 2012
Värmdö Kommuns Skönhetsråds pris 2013
Nominerat till WAF Awards (World Architecture Festival) 2013
Publicerat i tidskriften Arkitektur nr 5/2012

 

 

 

 

Projekttyp
Fakta
BTA
9000 m2
Fotografer
Åke E:son Lindman och Charlie Bennet
År
2012
Kontaktperson