">In english

Brf Porten

Västerås

Brf Porten blir en ny pusselbit i den nya stadsdelen Öster Mälarstad i Västerås. Kvarteret, som ligger ett stenkast från Mälaren, bygger på variation och mångfald där tillgänglighet för alla är en självklarhet. 2015 vann Kärnhem marktilldelningstävlingen med oss på Nyréns som arkitekter.

Läs mer

Vi sökte tidigt arkitektoniska lösningar där projektet som helhet indelas i flera tydliga enheter.  Varje del har likartad stomuppbyggnad men individuella arkitektoniska uttryck kring respektive trapphus. Mot gatan såg vi en möjlighet att ge bottenvåningarna och entréerna tydligt bearbetade uttryck. Trapphusen är dagsljusbelysta, välkomnande och genomgående mellan gata och gård.

På gården och bottenvåningen når man för alla boende gemensamma funktioner som träfflokal och miljörum. Stora bekväma cykelrum placeras strategiskt i anslutning till det gemensamma garaget. Här ska man känna sig trygg och bekväm och rummen ska fungera som en slags cykeldepå, utrustad med verktyg för utlåning och med central cykelpump. Övrig cykeluppställning kommer att finnas mot gatan vid trapphusens entréer.

Den goda bostadsmiljön skapas genom välstuderade, ofta genomgående lägenheter med kontakt med både gata och gård. Kvarteren planeras med lägenheter i varierade storlekar för olika familjesituationer och livsstilar. De flesta lägenheter vänds mot två väderstreck och ges generösa balkonger för samvaro mot gården i söder. Lägenheternas uppbyggnad medger en möjlighet till öppet samband mellan vardagsrum och kök..

Fakta
Team
Dag Cavallius (ansvarig arkitekt), Oskar Pyk (handläggare), Aaron Nyrén, Karin Arén
Illustration
Oskar Pyk
År
Pågående
Kontaktperson